Asuntosijoittamisen strategiat

Mikä on oikea tapa sijoittaa asuntoihin? Yhtä oikeaa tapaa ei ole, sillä strategioita löytyy monia erilaisia ja ne sopivat eri tarkoituksiin ja tavoitteisiin. Strategioihin kannattaakin tutustua huolellisesti ja miettiä omiin tavoitteisiin sopivaa tai sopivia tapoja. Strategian valintaan vaikuttaa tietenkin omien tavoitteiden lisäksi pääoman ja lainan määrä sekä muut käytettävissä olevat resurssit.  

Muutama kysymys siis mietittäväksi:

  • Mitä tavoittelet asuntosijoittamisella?
  • Käytettävissäsi olevat resurssit (pääoma, aika, tieto, taito)?

Osta, vuokraa ja pidä

Tämä on paljon käytetty strategia ja siinä keskitytään voittoon vuokratuoton kautta. Nimensä mukaisesti asunto ostetaan, etsitään hyvä vuokralainen ja pidetään asunto pitkään. Tuotto tulee siis maksetusta vuokrasta pitkällä aikavälillä.

Tässä strategiassa arvonnousu ei ole tavoite, mutta onhan se aina hyvä lisä ja mahdollinen erityisesti muuttovoittoisista kaupungeista ja kunnista. Muuttotappiokaupungeissa voi olla tarjolla edullisia asuntoja, joissa vuokratuottoprosentti voi olla korkea. Kuitenkin vuokralaisen löytäminen voi olla vaikeaa ja tulevaisuudessa asunnon arvo on voinut laskea entisestään. Asiaan kannattaa perehtyä kunnolla ennen sijoitusasunnon ostamista.

Tässä strategiassa asunnon voi ostaa periaatteessa mistä tahansa, kasvavista kaupungeista, pienemmistä kunnista, laitakaupungilta tai arvokkaampia asuntoja hyvältä paikalta. Täytyy vain laskea mikä on omiin tavoitteisiin sopiva ja järkevä sijoituskohde.

Flippaus eli osta, remontoi ja myy

Tällä flippaus-strategialla on tarkoitus tavoitella voittoa arvonnousun kautta. Yleensä ostettava asunto on siis selvästi remontin tarpeessa, mikä näkyy myös myyntihinnassa. Remontin tarkoituksena on pyrkiä nostamaan asunnon arvoa ja näin saada asunnosta voittoa myydessä.

Todella tärkeää on tuntea alueen hintataso ja arvioida remontin kustannukset ja siten arvioida asunnon myyntivoitto. Flippaus on sopiva remonttitaitoisille sijoittajille, sillä itse tekemällä remonttikustannuksissa voi säästää.

Osta, vuokraa, remontoi, jälleenrahoita, toista

Tätä strategiaa kutsutaan myös BRRRR-strategiaksi (buy, rehab, rent, refinance & repeat). Tavoitteena on ostaa asuntoja, joissa on potentiaalia arvonnousulle. Arvonnousu voi perustua esimerkiksi asunnon remontointiin, jonka jälkeen pankin kanssa neuvotellaan asunnon uudelleenrahoituksesta. Uudelleenrahoituksen tavoitteena on vapauttaa mahdollisimman paljon vakuuksia seuraavaa sijoitusasuntoa varten. Asuntoa ei kuitenkaan myydä, vaan se jää tuottamaan vuokratuottoa.

Uudiskohteet

Uudiskohteissa ei tarvitse pitkään aikaan huolehtia suurista remonteista, esimerkiksi putki- tai julkisivuremonteista. Uudiskohteet ovat kuitenkin yleensä kalliimpia eikä vuokratuotto ole välttämättä yhtä hyvä kuin vanhemmissa asunnoissa.

Vanhempiin asuntoihin verrattuna uudiskohteissa on kuitenkin asumisen kannalta hyviä puolia ja siten ne ovat haluttuja vuokrakohteita. Ne ovat energiatehokkaita, pohjaratkaisu on toimiva, hyvä äänieristys ja yhtiövastike on usein alhaisempi. Uudiskohteista asuntoja voi yleensä halutessaan ostaa useamman kerralla, jolloin vuokrausprosessissa voi säästää omaa aikaa.

Asunnot kalustettuna

Kalustetuista asunnoista voi yleensä pyytää kalliimpaa vuokraa kuin kalustamattomista asunnoista. Niiden kysyntä voi kuitenkin olla heikkoa ja vuokralaisen löytämiseen voi mennä pitkäkin aika. Vuokrasuhteet ovat usein lyhytaikaisia ja vuokralaiset voivat vaihtua usein. Esimerkiksi työn perässä hetkeksi toiselle paikkakunnalle muuttavat saattavat tarvita väliaikaista asuntoa, jolloin kalustettu asunto on helppo vaihtoehto. Vuokrasuhteen ei tietenkään tarvitse olla lyhyt, vaan vuokra-ajan minimiksi vuokranantaja voi määrittää esimerkiksi yhden vuoden.

Soluasunnot

Erityisesti kasvavissa opiskelukaupungeissa vuokrat voivat olla korkeita ja opiskelijoille sopivat vuokra-asunnot kiven alla, joten moni opiskelija saattaakin etsiä sopivaa soluasuntoa. Soluasunnoissa tärkeää on pohjaratkaisu sekä sijainti ja makuuhuoneisiin voi olla hyvä asentaa lukot. Vuokratuotto saattaa soluasunnoissa nousta paljon korkeammaksi kuin esimerkiksi yksiöissä, mutta hallinnointi saattaa puolestaan vaatia enemmän aikaa ja vaivaa. Soluasuntoa miettiessä on hyvä myös tutustua vuokrasopimusvaihtoehtoihin.

Loma-asunnot ja asunnot ulkomailla

Loma-asunnot Suomesta, kuten kesämökit ja hiihtokeskusten lähettyvillä olevat mökit ovat sesonkiaikaan haluttuja vuokrakohteita. Osa vuodesta loma-asunto on siis todennäköisesti tyhjänä, sillä ympäri vuoden niitä on hankala vuokrata. Loma-asunnoissa voi keskittyä joko vuokratuottoon tai arvonnousuun. Vuokratuotto voi kuitenkin tyhjien kuukausien vuoksi jäädä matalaksi. Loma-asuntoja ei välttämättä ole ostettu puhtaasti vuokratarkoitukseen, vaan moni käyttää sitä myös itse, mutta vuokraamalla saadaan hieman lisätuloa.

Ulkomailta ostetut asunnot ovat usein myös samasta syystä ostettu kuin loma-asunnot Suomessa. Sitä on tarkoitus käyttää myös itse, mutta vuokraamalla saadaan lisätuloa. Asunnon ostaminen ulkomailta ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin Suomesta, sillä kyseiseen maahan, lainsäädäntöön, tapoihin, kulttuuriin ja markkinoihin kannattaa tutustua todella huolellisesti.

Rahastot

Asuntoihin on mahdollista sijoittaa myös rahastojen kautta. Eri rahastoissa on kuitenkin paljon eroja, joten niitä kannattaakin vertailla ja tutustua ennen sijoittamispäätöstä. Tämä on vaivatonta sijoittamista, mutta tuotosta suuren osan vie erilaiset kulut, joten ostamalla asunto ja vuokraamalla itse pääsee yleensä huomattavasti parempiin tuottoihin.

Toimitilat

Asuntojen sijaan tai ohella voi sijoittaa myös liike- ja toimitiloihin, jolloin kyseessä on oikeastaan kiinteistösijoittaminen. Riskit ja mahdollisuudet ovat erilaisia kuin asuntosijoittamisessa, mutta vuokratuotto on näissä usein parempi kuin asunnoissa. Kiinteistösijoittaminen ei ole täysin verrattavissa asuntosijoittamiseen, joten se vaatii hieman erilaista osaamista.

Vuokralle.com Emilia

Oliko tämä blogi mielestäsi hyödyllinen?
KylläEi

Jaa tämä :