Mistä kannattaa ostaa sijoitusasunto?

Perinteisesti ajatellaan, että sijoitusasunto kannattaa ostaa isoista, kehittyvistä ja muuttovoittoisista kaupungeista, joissa on aina tarvetta vuokra-asunnoille ja läheltä löytyy niin rautatieasema, yliopisto kuin muutkin palvelut. Tämä ei ole kuitenkaan aina niin kiveen hakattua.

Sijoitusasunnot voisi jakaa karkeasti kahteen tyyppiin, kuten pörssiosakkeetkin: pörssiosakkeet voivat olla arvo-osakkeita tai kasvuosakkeita. Yksinkertaistettuna arvo-osakkeet tuottavat keskimäärin parempaa osinkotuottoa ja ovat vakavaraisia yrityksiä, joiden osakkeen arvo on lähellä reaaliarvoa, kun taas kasvuosakkeessa osakkeen arvo perustuu suurilta osin sijoittajien odottamaan kasvuun tulevaisuudessa. Sijoitusasunnon voi rinnastaa näihin ja se voi löytyä arvostetulta sijainnilta arvokkaasta taloyhtiöstä tai syrjäiseltä kunnalta paljon remonttivelkaa olevasta taloyhtiöstä.

Sijoitusasuntoa ostettaessa, pitäisi ensin kysyä itseltään, mitä haluaa asuntosijoittamiselta? Ostetaanko sijoitusasunto eläkepäivien turvaksi vai onko sijoitustoimintaa tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa? Ennen asunnon ostoa kannattaa myös miettiä strategia, jolla lähteä toteuttamaan sijoitusasuntotoimintaa. Strategia voi olla osta ja pidä-strategia tai esimerkiksi lyhyt jännitteisempi osta-remontoi-myy-strategia.

Kun on tiedossa mitä haluaa omalta asuntosijoitustoiminnalta, voi lähteä miettimään mistä sen ostaisi. Kun asunnon ostaa Helsingistä tai Tampereelta parhaimmilta sijainneilta, vuokralaisen löytää asuntoon aina ja asunnon saa myös helpommin myytyä tulevaisuudessa. Vuokratuotto-% voi jäädä kuitenkin matalaksi, noin 3 prosenttiin neliöhintojen ollessa korkeat. Näihin asuntoihin kohdistuu tulevaisuudessa kuitenkin arvonnousua, mikä realisoituu asuntoa myydessä. Jos vieläpä asut samalla paikkakunnalla, kuin mistä ostat asunnon, on asunnon hallinnoiminen helpompaa. Pääset kätevästi näyttämään asuntoa vuokralaisen vaihtuessa, sekä pääset osallistumaan myös vuosittaisiin yhtiökokouksiin ilman, että tarvitsee ajaa kaukaa paikalle.

Ostettaessa asunto syrjemmästä, voi 50 neliöisen kaksion saada jopa vain 10 000 eurolla. Jos vuokraa tästä saa noin 450 €/kk ja vastikkeet ovat 300 €/kk, bruttovuokratuottoprosentiksi saadaan 18 %, kun asunnossa on koko ajan vuokralainen. Tuotot voivat olla huikeita, niin kuin kasvuosakkeissakin, mutta näihin kohdistuu paljon enemmän riskejä. Vuokralaisen löytäminen ei ole helppoa ja tyhjiä kuukausia voi tulla useampia. Asunnon arvo laskee syrjäisellä paikkakunnalla ja asuntoa ei välttämättä saa myytyä tulevaisuudessa ollenkaan. Taloyhtiöissä voi olla myös paljon remonttivelkaa, koska taloyhtiö ei saa remonttirahoitusta tai remontit kannattaa jättää kokonaan tekemättä alueen hintatason takia. Pahimmassa tapauksessa taloyhtiön arvo voi olla tontin hinta vähennettynä talon purkukustannuksilla.

Molemmissa tapauksissa kannattaa kuitenkin perehtyä mitä alueelle tulevaisuudessa rakennetaan. Alueelle voi olla tulevaisuudessa suunnitteilla vaikkapa uusi terveyskeskus, uusi rautatieasema tai kokonaan uusi asuinalue. Vaikka nämä rakennushankkeet olisivatkin vielä kaukana tulevaisuudessa, mutta jos omistaa asunnon 6 vuoden päästä tulevan ratikkareitin pysäkin vierestä, on arvonnousu taattu. Molemmissa asuntotyypeissä kannattaa kiinnittää sijaintiin huomiota. Vuokralaisen saa helpommin syrjemmässäkin sijaitsevaan asuntoon, jos vieressä on kauppa ja muita palveluita.

Vanha viisaus sanoo, että asuntosijoittaminen joko onnistuu tai epäonnistuu kaupantekohetkellä. Jos asunnosta ostettaessa maksaa liikaa, niin voi mennä useita vuosia, ennen kuin ollaan edes ”omillaan”. Sen takia sijoitusasuntoa ostettaessa kannattaa perehtyä alueen hintatasoon huolellisesti. Jos onnistuu ostamaan asunnon alle markkinahinnan, niin voidaan voittaa useiden vuosien vuokratuotot, mikä on tärkeää ostettaessa toista asuntoa ja mietittäessä jälleen rahoitusta.

Vuokralle.com Juho

Oliko tämä blogi mielestäsi hyödyllinen?
KylläEi

Jaa tämä :