Viisi vinkkiä itse vuokraamiseen

1. Edustavat kuvat

Hyvät kuvat asunnosta kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvia varten pyydä vuokralaistasi siivoamaan ja järjestelemään asunto. Esimerkiksi vuoteet sijataan, tyynyt voi pöyhiä, sälekaihtimet avataan, keittiön tasot puhdistetaan sekä henkilökohtaiset kuvat ja esineet voi ottaa pois näkyviltä, jos ei halua niiden näkyvän kuvissa. Kuvat kannattaa ottaa suurin piirtein valokatkaisijoiden korkeudelta, niin kuvat näyttävät paremmilta ja varjot eivät näy kuvissa niin paljon. Muista ottaa myös ulkokuvat.

2. Vuokrailmoitus ja markkinointi

Vuokrattavasta kohteesta kirjoitettu kattava esittelyteksti karsii turhia yhteydenottoja. Tekstin ei tarvitse kuitenkaan olla pitkä, vaan lyhyt ja ytimekäs on paras. Ilmoituksessa kannattaa mainita kohteen pinta-ala ja huoneluku, sijainti, autopaikka/parkkijärjestelyt, vuokran ja takuuvuokran suuruus sekä käyttömaksut, sallitaanko lemmikit ja kohteen vapautumisen ajankohta. Esittelytekstiin kannattaa sisällyttää asunnon hyviä ominaisuuksia, esimerkiksi ”ylimmän kerroksen huoneisto, jossa isot ikkunat sekä leveä parveke tuovat tilan tuntua”. Sijaintiin liittyen kannattaa mainita lähellä olevat kaupat, koulut ja päiväkodit. Ilmoitukseen on hyvä aina lisätä myös pohjapiirustus.

Yksi tärkeimmistä asioista vuokrailmoitusta tehtäessä on sopivan vuokrapyynnin miettiminen. Alueen vuokratasoa kannattaa tutkia esimerkiksi Vuokraovesta. Asunnon etsijät ovat yleensä tietoisia vuokratasosta suosimiltaan alueilta, joten liian korkeaa vuokrapyyntiä kannattaa välttää.

Hyviä markkinapaikkoja vuokrakohteelle ovat Tori.fi, Facebook, Oikotie sekä Vuokraovi (maksullinen). Oikotielle voi jättää ilmoituksen ilmaiseksi, mutta saatavilla on myös maksullinen ilmoituspaketti, johon kuuluu mm luottotietojen tarkistus. Suomen vuokranantajat Ry:n jäsenenä saat Vuokraoven ja Oikotien maksullisiin ilmoituksiin 50 % alennuksen.

3. Näytöt

Me olemme suosineet yksityisiä näyttöjä ja niitä on sovittu samalle illalle useampia. Näin useammat potentiaaliset vuokralaiset pääsevät katsomaan asuntoa, kun aika on sovittavissa. Yksityisissä näytöissä on helpompi keskittyä potentiaalisiin vuokralaisiin, jutella heidän kanssaan, haastatella ja vastata heidän kysymyksiinsä. Julkisissa näytöissä keskustelu ja kysymysten esittäminen ei ole niin helppoa kummallekaan osapuolelle, jos kävijöitä on paljon. Toki julkisilla näytöillä säästää aikaa, kun kaikki käyvät samaan aikaan, mutta se saattaa myös karsia potentiaalisia vuokralaisia.

Tietenkin on otettava huomioon myös mahdollinen vuokralainen, joka kohteessa vielä on vuokralla. Aikataulut on sovittava myös hänen kanssaan. Näytöillä on myös huomioitava, ettei asunnosta häviä tai rikkoudu mitään ja tämän huomioiminen onkin helpompaa yksityisillä näytöillä.

4. Huolellinen taustatutkimus

Potentiaalisen vuokralaisen taustat tutkimalla välttää todennäköisimmin mahdolliset ongelmat vuokrasuhteen aikana, kuten vuokrien maksamatta jättämisen tai asuntoon kohdistuvan ilkivallan. Taustojen selvittäminen kannattaa aloittaa esimerkiksi vuokralaisehdokkaan haastattelulla mm muuton syistä, työelämästä ja elämäntilanteesta sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Nimihakua hakukoneilla ja sosiaalisen median etsimistä voi myös käyttää, mutta ne eivät välttämättä anna olennaista tietoa henkilön luotettavuudesta. Vuokralaisehdokkaalta kannattaa kuitenkin aina tarkastaa henkilöllisyys, luottotiedot, säännölliset tulot ja suositukset entiseltä vuokranantajalta. Aiemmat vuokranantajat antavat mielellään rehellisen palautteen vuokralaisesta.

5. Vuokrasopimus

Hyvällä vuokrasopimuksella voi turvata oikeuksia vuokranantajana ja näin välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Aina kannattaa tehdä kirjallinen vuokrasopimus, sillä suullinen sopimus on aina heikko ja voi sisältää väärinymmärryksiä sekä tahallisia sopimuksen rikkomisia.

Huolellisesti tehdystä asunnon vuokrasopimuksesta löytyy ainakin seuraavat asiat:

o vuokralaisen tarkat tiedot
o vuokra, vuokravakuus, vuokranmaksupäivä, tili johon vuokra maksetaan
o sähkön ja veden laskutuksen peruste ja mahdollisesti suuruus
o määräaikaisuus/toistaiseksi voimassa oleva
o kohteen tiedot ja vuokralaisen käytössä olevat tilat
o koska avaimet luovutetaan ja montako avainta
o jos vuokralaisella takaaja, takaajan tarkat tiedot, takaajan vastuut sekä takaajan allekirjoitus
o onko lemmikkieläimet sallittu
o saako polttaa tupakkaa sisätiloissa/parvekkeella
o saako kohdetta jälleen- tai alivuokrata
o vuokralaisen ja vuokranantajan allekirjoitukset

Valmiita vuokrasopimuksia löytyy useita eri sivuilta ja sellaisen valitessaan kannattaa huolellisesti tarkistaa mitä tietoja siinä vaaditaan.

Vuokralle.com Emilia

Oliko tämä blogi mielestäsi hyödyllinen?
KylläEi

Jaa tämä :